0


Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται περισσότερα από σαράντα διαφορετικά θρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσει σωστά. Ισορροπημένη διατροφή ορίζεται ως η κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας τροφίμων σε μέτριες ποσότητες. Με αυτό τον τρόπο μπορεί κανείς να λάβει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για τη σωστή ανάπτυξη όλων των ιστών του σώματος και την ορθή ρύθμιση των μεταβολικών διεργασιών και παράλληλα να προσλάβει το σωστό αριθμό θερμίδων για τον έλεγχο του σωματικού του βάρους. Είναι απαραίτητο να καλύπτονται οι συστάσεις για όλα τα θρεπτικά συστατικά και να προσλαμβάνεται επαρκής ενέργεια ακόμα και όταν υπάρχει σωστό σωματικό βάρος.


Παρότι η διατροφή όλων των ατόμων απαιτεί όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και επαρκή ενέργεια, οι αναλογίες διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία. Οι ανάγκες του βρέφους διαφέρουν από αυτές του παππού του και οι ανάγκες της εγκύου ή θηλάζουσας γυναίκας είναι διαφορετικές από αυτές της έφηβης κόρης της. Υπάρχουν επίσης διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα, ειδικά αναφορικά με την περιεκτικότητα της διατροφής σε σίδηρο. Συν των άλλων, διαφορές στον τρόπο ζωής μπορεί να επιβάλλουν διαφορετικές απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά. Ένας δρομέας μεγάλων αποστάσεων σε περίοδο προπόνησης εν όψει μαραθωνίου έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από έναν συναθλητή του σε περίοδο ξεκούρασης. Συνεπώς, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός διαφορετικών καταστάσεων που μπορούν να επηρεάσουν τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και την έννοια της ισορροπημένης διατροφής.


Η προμήθεια τροφίμων στις ανεπτυγμένες κοινωνίες παρουσιάζει ιδιαίτερη ποικιλομορφία και τα περισσότερα άτομα που καταναλώνουν μεγάλη ποικιλία τροφίμων προσλαμβάνουν επαρκή ποσότητα θρεπτικών συστατικών. Παρ" όλα αυτά, πολλοί άνθρωποι ίσως δεν λαμβάνουν τελικά τη σωστή ποσότητα θρεπτικών συστατικών, επειδή καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες τροφίμων που έχουν υποστεί έντονη επεξεργασία. Η ακατάλληλη επεξεργασία τροφίμων μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή σημαντικών ποσοτήτων θρεπτικών συστατικών.


πηγή

Τι είναι η ισορροπημένη διατροφή;

Δημοσίευση σχολίου

 
Top